Gulasz mocno paprykowy

/ 2

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić, aby powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach.

Pikantny gulasz z papryką
Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona.
Gulasz wieprzowy z papryką

Składniki:

  • 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 - 3 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 -3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie gulaszu na obiad:

  1. Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać.
  2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa.
  3. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.  
  4. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu.
  5. Po cebuli dodać pozostałe przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno paprykę, gdy mięso jest miękkie doprawić solą do smaku.
  6. Czas gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam  chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut.
  7. W przypadku dość pikantnego gulaszu, długiego redukowania płynu, nie polecam, gdyż będzie on bardziej pikantny. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować).
  8. Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny.
  9. Można podawać z kulkami ziemniaków.

    Zobacz również: gulasz z pieczarkami.

Komentarze

  1. Też bardzo lubię gulasze, jak dla mnie najlepiej smakują z kaszą, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, z kaszą jęczmienną lub gryczaną gulasz świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady