Kapuśniak
Kapuśniak to zdrowa zupa, która jest szybka do przygotowania, pełna delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Szybka zupa z kapusty jest pożywna i lekkostrawna, gdyż jest na wywarze drobiowym. Prosty przepis na rozgrzewający kapuśniak z młodej kapusty.
Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i pod koniec gotowania zupę tylko posoliłam. Kapuśniak z młodej kapusty można gotować na dowolnym wywarze mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udek z kurczaka.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty:
- średnia główka młodej kapusty
- 3 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- wywar mięsny
- 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty:
- Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
- Kapustę umyć i drobno poszatkować.
- Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
- W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę i dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.
- Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się, kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.
- Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.
- Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.
Zobacz również: zupa gołąbkowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑