Muffiny z serem

/ 2

Muffiny z serem to bardzo smaczny deser na każdą okazję. Dodany ser sprawił, że babeczki są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne jest to, że robi się je bardzo szybko, wszystkim smakują i odpowiednie są nawet dla dzieci.

Serowe babeczki
Muffiny z serem powstały z potrzeby chwili. W lodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, trafił więc do środka muffinek. To było bardzo dobre wykorzystanie sera, gdyż z jego dodatkiem powstały babeczki, które smakują wyśmienicie.

Dekoracja muffinek może być dowolna, u mnie akurat skórka kandyzowana z cytrusów, ale pasują również rodzynki, suszone śliwki lub czekolada. Babeczki z serem przygotowuje się bardzo szybko i zapewniam, że zrobi je każdy, nawet osoba z małym doświadczenie w wypiekaniu. Prosty przepis na muffiny z serem.
Wypieki z serem
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Przepis na muffiny z serem:

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

Składniki sypkie:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Składniki płynne:

  • 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 białko

Masa serowa:

  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić muffiny z serem:

  1. W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką, ale tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki).
  2. Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko).
  3. Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera i znów łyżeczkę ciasta, napełniać foremki do 3/4 ich wysokości.
  4. Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę.
  5. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać babeczki bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem.
  7. Z podanych składników wyszło 24 muffiny.

    Zobacz również: muffiny bakaliowe z czekoladą.

Komentarze

  1. Muffinki wyglądają genialnie, z chęcią wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, mało przy nich pracy, a dużo przyjemności po upieczeniu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady