Sajgonki - spring rolls
Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając, wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rolls.
Różnica między znanymi krokietami a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.
Składniki:
- papier ryżowy (około 50 sztuk)
- 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego (u mnie pieczony indyk)
- 1 duża papryka czerwona
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu
- 3 - 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy)
Jak zrobić sajgonki?
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.
- Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć.
- Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić.
- Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.
- W głębokiej patelni rozgrzać oleju tyle, aby smażąc, sajgonki były w nim zanurzone. Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka.
- Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym.
- Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować.
O tak! Bardzo lubię takie sajgonki :)
OdpowiedzUsuńPyszne,uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń