Łopatka w kapuście
Łopatka w kapuście to szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Niezbyt tłusta łopatka z duszoną świeżą kapustą jest doskonała na obiad.
Mięso w kapuście jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.
Składniki:
- 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej
- 1 średnia główka białej kapusty
- 1 papryka
- 2 średnie marchewki
- 2 - 3 średnie ziemniaki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki kminku w ziarenkach
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka majeranku
- 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 - 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
- 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
Przygotowanie łopatki wieprzowej w kapuście:
- Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa.
- Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa.
- Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta, gotując się, zmniejsza swoją objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.
- Dodać przyprawy, oprócz soli i koncentratu.
- Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.
- Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.
- Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki.
Zobacz również: kapuśniak.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑