Łopatka w kapuście

/ 0

Łopatka w kapuście to szybkie do przygotowania, smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Niezbyt tłusta łopatka z duszoną świeżą kapustą jest doskonała na obiad.

Kapusta duszona z mięsem
Mięso w kapuście jest delikatne, soczyste, przesiąknięte aromatem warzyw i przypraw, rozpływa się w ustach. Dobrze smakuje w dniu przygotowania, ale na dzień następny po podgrzaniu jeszcze bardziej.
Łopatka wieprzowa duszona w kapuście

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg raczej chudej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 - 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki kminku w ziarenkach
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 - 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 5 - 6 suszonych pomidorów (opcjonalnie)

Przygotowanie łopatki wieprzowej w kapuście:

  1. Łopatkę umyć, pokroić w dość duże kawałki, lekko obsmażyć partiami na rozgrzanym oleju. Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie, podlać 1/2 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
  2. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z odrobiną, oleju, dodać do mięsa.
  3. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić, dodać do mięsa.
  4. Kapustę umyć i drobno poszatkować, stopniowo dodawać do mięsa (kapusta, gotując się, zmniejsza swoją objętość), wymieszać, dusić pod przykryciem.
  5. Dodać przyprawy, oprócz soli i koncentratu.
  6. Sprawdzić, czy mięso i kapusta są już ugotowane, jeśli tak to dodać drobno pokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka.
  7. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej.
  8. Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki.

    Zobacz również: kapuśniak.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady