Paprykowe leczo

/ 0

Paprykowe leczo jest szybkim do przygotowania daniem na obiad i tylko od nas zależy, co w nim się znajdzie. Leczo może być z samych warzyw, a w wersji dla mięsożerców warto zrobić leczo z papryki z dodatkiem dobrej kiełbasy. 

Leczo z papryki i kiełbasy
Jesień to najlepszy czas, aby przygotować leczo z papryki. Warzywa o tej porze roku są odpowiednio dojrzałe do zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie. Warto więc z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory, z których zrobione jest paprykowe leczo.
Leczo z papryki i pomidorów
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut 
Wartość kaloryczna: 100 g = 140 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na paprykowe leczo

Składniki na leczo z papryki:

  • 3 duże kolorowe papryki
  • 2 średnie marchewki
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • średni pęczek natki pietruszki
  • pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)
  • 4 świeże pomidory (opcjonalnie)
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
    Opis krok po kroku

Jak zrobić leczo z papryki?

  1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki takie, aby podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.
  2. Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  5. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.
  6. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.
  7. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.
  8. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
  9. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.
  10. Leczo jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady