Paprykowe leczo
Paprykowe leczo jest szybkim do przygotowania daniem na obiad i tylko od nas zależy, co w nim się znajdzie. Leczo może być z samych warzyw, a w wersji dla mięsożerców warto zrobić leczo z papryki z dodatkiem dobrej kiełbasy.
Jesień to najlepszy czas, aby przygotować leczo z papryki. Warzywa o tej porze roku są odpowiednio dojrzałe do zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie. Warto więc z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory, z których zrobione jest paprykowe leczo.
Przepis na paprykowe leczo
Składniki na leczo z papryki:
- 3 duże kolorowe papryki
- 2 średnie marchewki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- średni pęczek natki pietruszki
- pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki)
- 4 świeże pomidory (opcjonalnie)
- 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Opis krok po kroku
Jak zrobić leczo z papryki?
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki takie, aby podczas smażenia papryka zachowała swój kształt.
- Marchew, obrać, umyć i niezbyt drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w pióra, a czosnek w plasterki.
- Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Drobno pokroić.
- Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić.
- Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał.
- Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt.
- Leczo jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz również: warzywa z kurczakiem gyros.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑