Amerykaniec - ciasto z jabłkami
Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt.
Składniki:
(na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 kg twardych jabłek
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki naturalnego kakao
- garść rodzynek i dowolnych orzechów
Przygotowanie ciasta z jabłkami:
- Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej je obrać, gdyż po upieczeniu jabłka zbyt się rozpadną i będzie mocno wyczuwalna skórka.
- Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko.
- Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek.
- Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 50 minut. Przy sprawdzaniu stanu upieczenia patyczkiem, suchego patyczka nie będzie. Patyczek będzie wilgotny od soku, lecz nie powinno na nim być przyklejonego surowego ciasta.
- Po wystudzeniu, jeśli ciasto będzie za mało słodkie można posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.
kochałam kiedyś to ciasto, kiedy była obok domu domowa piekarnia, ale nigdy go nie piekłam.:)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto upiec :)
Usuńznam, znam i bardzo u mnie w domu lubią :) Szczególnie świetnie komponują się tutaj te duże kawałki jabłek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie w domu również wszyscy zajadają się tym ciastem ;)
UsuńUwielbiam to ciasto. Proste w przygotowaniu i bardzo pyszne;))
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Na bogato :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze do takiego ciasta dodaję pokrojoną gruszkę w kostkę, u mnie nazywa się one ,,Salceson''.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Angelika, rzeczywiście ciasto przypomina salceson, a gruszka świetnie tu pasuje :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę super. Ja do jabłek dodaję jeszcze śliwki. Lubię kwaśne owoce w cieście.
Usuń