Gofry na wodzie
Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam do tej pory słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis, lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W.
Jaka gofrownica jest najlepsza do wypiekania gofrów?
W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.
Składniki:
(składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
- Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W 7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
- Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.
- Gofry podawać, z czym kto lubi, mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana. Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu.
Przepis na gofry z mlekiem: gofry lekkie i chrupiące.
Ciekawe, na wodzie nie robiłam za to uwielbiam takie na maślance - polecam :)
OdpowiedzUsuńNa maślance nigdy jeszcze nie robiłam, wypróbuję na pewno - dziękuję za pomysł :)
UsuńJa do gofrów dodaję mleko i wodę. Woda faktycznie daje chrupkości gofrom :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry. Ale bym zjadła takie gofry z truskawkami :)
Pysznie :)
Gofry z Pani przepisu są tak dobre , że mając zwykłą gofrownicę 700 W robię najlepsze wśród wszystkich znajomych Każdy dzwoni po przepis , nikt nie wierzy że bez mleka mogą być lepsze niż z mlekiem Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że gofry przypadły do gustu :) Sama również często korzystam z tego przepisu.
Usuń