Keks wyśmienity
Keks jest świetnym ciastem na chłodne jesienne dni, bardzo często również gości u mnie na świątecznym stole, gdyż jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu, gdyż keks wychodzi z niego bardzo delikatny i smakuje wszystkim. W keksie lubię kolory, więc często dodaję ananasa kandyzowanego kolorowego, ale tak naprawdę bakalie można dodać, jakie kto lubi.
Składniki:
(na 2 foremki o wymiarach 23 cm x 11 cm x 7 cm)
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny lub masła
- 25 dag cukru pudru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 50 dag bakalii (orzechy, migdały suszone morele, rodzynki, ananas kandyzowany)
- cukier puder do oprószenia keksa po upieczeniu
Jak upiec keks z bakaliami?
- Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
- Utrzeć margarynę z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku, gdy masa zmieni kolor na jasny dodać alkohol.
- Powstałą masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
- Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto.
- Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka, przykryć go papierem do pieczenia.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Keks jest najlepszy po schłodzeniu go w lodówce.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z borówkami.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Serdecznie zapraszam do częstszych odwiedzin :)
Usuń