Konfitura śliwkowa
Ekspresowa konfitura ze śliwek to doskonała alternatywa dla sklepowych dżemów. Domowe przetwory są o wiele zdrowsze i przygotowując je mamy kontrolę nad zawartością cukru.
Zakupione śliwki miały być węgierkami, takimi prawdziwymi co to pestki same odchodzą, a były tylko z wyglądu podobne (może to inna odmiana węgierek). Jedzenie tych śliwek jakoś nie szło, choć były nawet słodkie i soczyste (z 1 kg zostało 70 dag), coś trzeba było z nich przygotować. Muszę przyznać, że początkowe rozczarowanie zakupionymi śliwkami ustąpiło po spróbowaniu przygotowanej konfitury. Taki dżem był pyszny i na pewno przygotuję więcej, aby było co zimą pałaszować.
Składniki:
- 70 dag śliwek
- 100 ml wody
- 200 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie konfitury ze śliwek:
- Śliwki umyć, jeśli jest to możliwe to wyjąć pestki (u mnie pestki były mocno związane z miąższem) włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i gotować do czasu, aż śliwki zaczną pękać (co pewien czas mieszać).
- Dodać cukier (ilość dopasować do swoich preferencji i jak słodkie mamy śliwki) i sok z cytryny, podczas gotowania mieszać, aby śliwki się nie przypaliły.
- Podczas gotowania, śliwki będą się rozpadać, a pestki wypływać na powierzchnię. Gotowa konfitura stanie się gęsta i szklista. Za pomocą łyżki i widelca oddzielać pestki. Można ułatwić oddzielanie pestek i rozgotowane śliwki przetrzeć przez sito o dużym splocie, jednak wtedy otrzymamy formę gęstej marmolady, gdyż będą rozdrobnione również skórki występujące w konfiturze.
- Z takiej ilości śliwek wyszło około 300 ml konfitury.
- Przygotowując na zimę większą ilość, należy zaopatrzyć się w słoiczki, umyć je, wyparzyć wrzątkiem lub wstawić na 2 minuty do mikrofali (bez pokrywek). Po wyjęciu pestek konfiturę zagotować i gorącą napełniać słoiczki i po zakręceniu słoiczki ustawiać do góry dnem, przykryć ścierką i pozostawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑