Konfitura śliwkowa

Ekspresowa konfitura ze śliwek to doskonała alternatywa dla sklepowych dżemów. Domowe przetwory są o wiele zdrowsze i przygotowując je mamy kontrolę nad zawartością cukru. 

Dżem ze śliwek
Zakupione śliwki miały być węgierkami, takimi prawdziwymi co to pestki same odchodzą, a były tylko z wyglądu podobne (może to inna odmiana węgierek). Jedzenie tych śliwek jakoś nie szło, choć były nawet słodkie i soczyste (z 1 kg zostało 70 dag), coś trzeba było z nich przygotować. Muszę przyznać, że początkowe rozczarowanie zakupionymi śliwkami ustąpiło po spróbowaniu przygotowanej konfitury. Taki dżem był pyszny i na pewno przygotuję więcej, aby było co zimą pałaszować.

Składniki:

  • 70 dag śliwek 
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie konfitury ze śliwek:

  1. Śliwki umyć, jeśli jest to możliwe to wyjąć pestki (u mnie pestki były mocno związane z miąższem) włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i gotować do czasu, aż śliwki zaczną pękać (co pewien czas mieszać). 
  2. Dodać cukier (ilość dopasować do swoich preferencji i jak słodkie mamy śliwki) i sok z cytryny, podczas gotowania mieszać, aby śliwki się nie przypaliły. 
  3. Podczas gotowania, śliwki będą się rozpadać, a pestki wypływać na powierzchnię. Gotowa konfitura stanie się gęsta i szklista. Za pomocą łyżki i widelca oddzielać pestki. Można ułatwić oddzielanie pestek i rozgotowane śliwki przetrzeć przez sito o dużym splocie, jednak wtedy otrzymamy formę gęstej marmolady, gdyż będą rozdrobnione również skórki występujące w konfiturze.
  4. Z takiej ilości śliwek wyszło około 300 ml konfitury.
  5. Przygotowując na zimę większą ilość, należy zaopatrzyć się w słoiczki, umyć je, wyparzyć wrzątkiem lub wstawić na 2 minuty do mikrofali (bez pokrywek). Po wyjęciu pestek konfiturę zagotować i gorącą napełniać słoiczki i po zakręceniu słoiczki ustawiać do góry dnem, przykryć ścierką i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady