Sałatka z imbirem marynowanym

Zdrowa i bardzo odświeżająca sałatka z marynowanym imbirem to świetna przekąska na lato. 

Zdrowa sałatka z imbirem i ryżem

Imbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany, jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe.

Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł sporą ilość marynowanego imbiru, więc musiałam coś wymyślić, jak go wykorzystać, bo raczej samego dużo zjeść się nie da (chyba że codziennie sushi).

Obawiałam się trochę, czy imbir nie zdominuje całego smaku sałatki, jednak obawa okazała się zupełnie zbędna, gdyż imbir nadał jej przyjemnej świeżości i połączył delikatnie wszystkie smaki. Oceniam, że sałatka wyszła pyszna, sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko.
Marynowany imbir z łososiem

Składniki:

  • 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka marynowanego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz świeżo mielony 
  • ewentualnie sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować i wystudzić (jak ugotować ryż zobacz tutaj , punkt 1).
  2. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić drobno na wąskie kawałeczki.
  3. Ogórki umyć i pokroić na plasterki.
  4. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Imbir wyjąć z zalewy i poprzecinać na mniejsze kawałki.
  6. Łososia pokroić na cienkie plasterki (bez skóry).
  7. Sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę, miód połączyć ze sobą i wymieszać do rozpuszczenia się miodu.
  8. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Komentarze

  1. Super przepis! 😋🤤👌Długo szukałam w internecie jakiegoś fajnego przepisu z marynowanym imbirem i trafiłam tutaj. Wczoraj robione i zjedzone 😀
    Myślałam, że coś mi zostanie na dziś, ale nie mogłam się oprzeć 😆. Dziękuję i pozdrawiam, Agnieszka 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz 😀 Cieszę się, że przepis spełnił Pani oczekiwania. Serdecznie pozdrawiam 🤗

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady