Cymes nie cymes
Mój cymes raczej dużo wspólnego z tym bardzo słodkim z kuchni żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki.
Pamiętam, jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane dokładki. Dodam, że jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek — trzeba lubić marchewkę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka)
- mała cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła lub oleju (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować cymes z marchewki i mięsa?
- Mięso umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości.
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Do garnka wlać litr wody, zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.
- Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać), co pewien czas zamieszać. Jeśli podczas gotowania cymes będzie zbyt gęsty, należy podlewać go co pewien czas gorącą wodą. Pod koniec dodać pietruszkę, przyprawić delikatnie pieprzem i solą.
- Ten cymes może być bez mięsa, ale wtedy obowiązkowo dodać masła lub oleju dla lepszego przyswojenia witaminy A i Beta-karotenu zawartego w marchewce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑