Krem czekoladowy z awokado
Krem z awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Awokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów.
Krem z awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu. Awokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów.
Awokado to źródło witamin (A, B1, B2, C, E, PP, K, H) i minerałów (potas, wapń, fosfor), duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że powinni je spożywać chorzy na miażdżycę i nadciśnienie jako substytut np. masła.
Nigdy wcześniej nie myślałam, aby wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak awokado, jak dla mnie był mało kojarzący się ze słodyczami. Jakże się myliłam, owoc ten jest wprost stworzony, aby dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc, ile to złego tłuszczu się zjada.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średnie banany
- 1 - 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
- płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie kremu na deser z awokado:
- Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną.
- Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado.
- Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.
- Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.
- Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić.
Zobacz również: krem daktylowy.
pyszny krem, idealny jako dodatek do różnych deserów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak świetnie pasuje do deserów :)
UsuńBardzo ciekawy krem, awokado bardzo lubię i czasami stosuje je jako maskę na włosy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, spróbuj dla odmiany zjeść je jako deser ;) Polecam, nie będziesz żałować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo dobre połączenie wszystkiego. Zdrowa słodycz!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń