Kaczka pieczona z jabłkami
Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas, tylko natarcia wieczorem kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny. W dniu następnym włożyć do środka kilka jabłuszek i czosnek i upiec kaczkę w piekarniku. Pyszne danie na co dzień i od święta.
Ile powinna ważyć kaczka do pieczenia?
Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Pieczona kaczka miała chrupiącą skórkę, a mięsko w środku było soczyste i aromatyczne — takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2 - 2,5 kg.
- 2,5 kg świeżej kaczki
- około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- sól (około 2 łyżek)
- pieprz mielony
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Opis krok po kroku
Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?
- Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
- Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
- Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
- Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
- Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą.
- Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy, jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
- Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
- Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.
Przepiękna kaczusia! - Grunt to przepis!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń