Kaczka pieczona z jabłkami

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie kaczki, to kaczka pieczona z jabłkami. Przygotowanie takiej kaczki wymaga od nas, tylko natarcia wieczorem kaczki solą, majerankiem i sokiem z cytryny. W dniu następnym włożyć do środka kilka jabłuszek i czosnek i upiec kaczkę w piekarniku. Pyszne danie na co dzień i od święta.

Pieczona kaczka na obiad

Ile powinna ważyć kaczka do pieczenia?

Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Pieczona kaczka miała chrupiącą skórkę, a mięsko w środku było soczyste i aromatyczne — takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2 - 2,5 kg.
Kaczka na obiad z jabłkami
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 6 godzin razem z marynowaniem
Czas pieczenia: 140 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 285 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna, bezglutenowa

Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami:

  • 2,5 kg świeżej kaczki
  • około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól (około 2 łyżek)
  • pieprz mielony
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Opis krok po kroku

Jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami?

  1. Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
  2. Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
  3. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
  5. Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą. 
  6. Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 - 2,5 godziny (czas zależy, jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
  8. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
  9. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

    Zobacz również: kaczka pieczona z pomarańczami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady