Śledź w zalewie pomidorowej
Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe, a ten śledź w zalewie pomidorowej jest bardzo delikatny.
Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało, można się nim zajadać.
Składniki:
- 6 - 8 płatów śledziowych małosolnych
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania
- 1 łyżeczka miodu
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Przygotowanie:
- Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po moczeniu osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić.
- Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Bardzo fajny przepis. Podoba mi się, że jest dużo ziół i korzeni. Coś dla smakoszy. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziękuję, śledź w tej zalewie wychodzi bardzo delikatny w smaku. Polecam :) Miłego dnia :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń