Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła bardzo smaczna zapiekanka gołąbkowa.
Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana.
- 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
- 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati)
- 2 średnie marchewki
- 2 cebule
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano)
- 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 3 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa)
- 2 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 - 2 łyżki soli do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
- Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać go.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Pomidory, koncentrat, wodę i sól wymieszać na jednolity sos.
- Do mięsa dodać żółtka (z białek ubić pianę), mąkę, cebulę, czosnek, majeranek, pieprz, cząber, chili, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suchy ryż.
- Kapustę wymieszać z marchewką i kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż.
- Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.
Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń