Zielone naleśniki
Dziś na obiad zielone naleśniki z dodatkiem młodego jęczmienia i farszem ze szpinaku. Ciasto na naleśniki dzięki sproszkowanej postaci młodego jęczmienia, uzyskało piękny zielony kolor. Farsz do naleśników zrobiony został ze szpinaku i żółtego sera.
Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli.
Farsz do naleśników ze szpinaku otrzymał dodatkowo pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.
Przepis na zielone naleśniki ze szpinakiem:
Składniki na zielone naleśniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz do naleśników:
- 450 g mrożonych liści szpinaku
- 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego)
- 6 - 7 suszonych pomidorów
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?
- Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki.
- Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę.
- Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować, by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą.
- Usmażone naleśniki smarować farszem i składać.
Zobacz również: naleśniki ze szpinakiem.
Na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i apetyczne.
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają, akurat mam młody jęczmień to wypróbuję ten sposób :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto wypróbować, polecam :)
OdpowiedzUsuńTrudno uwierzyć, że dawniej nie jadałam szpinaku. Kiedyś zrobiłam ciasto ze szpinakiem które bardzo mi posmakowało i od tamtego czasu wprowadzam go do swojej diety coraz częściej. Naleśniki ze szpinakiem też zrobiłam. One są naprawdę przepyszne. Młodego jęczmienia natomiast nie dodaję to potraw. Zażywam go w tabletkach. Ale to bardzo dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają nie samowicie i w dodatku jęczmień jest bardzo zdrowy muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńWyglądają dość interesująco. Tak wegańsko, ale myślę, że fajnie jest spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, a jednocześnie zdrowe. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe - czego chcieć więcej:) Oby więcej takich przepisów.
OdpowiedzUsuń