Pesto z awokado z makaronem

/ 6

Szybki przepis na zdrowe włoskie danie, tym razem pesto z awokado i makaronem. Smaczny i zdrowy obiad, który przygotujesz w kilka chwil, a dokładnie w czasie gotowania się makaronu. Makaron z pesto z awokado to smaczne i pożywne danie.

Makaron z pesto z awokado
Makaron z pesto i awokado jest idealnym daniem na szybki obiad. Pesto z makaronem zazwyczaj smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pesto z awokado i bazylii do makaronu bardzo szybko się robi. Na przygotowanie pesto z awokado wystarcza czas, w którym ugotuje się makaron. Idealny posiłek na szybki obiad po powrocie z pracy lub szkoły.
 
Zastanawiałam się pewnego razu, do czego wykorzystać awokado, które było już dojrzałe i wypadałoby je zjeść. Krzaczek z bazylią miał jeszcze wystarczająco dużo listków, aby wystarczyło ich do pesto, więc połączyłam je z awokado. Zazwyczaj staram się, aby zbyt dużo czasu nie zajmowało przygotowanie posiłku i ten warunek na 100% spełnia pesto z awokado. Smak takiego pesto bardzo mi odpowiada, gdyż jest delikatne, a zarazem bardzo sycące.
Makaron spaghetti z awokado
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 8 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 311 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: wegetariańska

Przepis na pesto z awokado

Składniki na pesto z awokado z makaronem:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych lub nerkowca
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • 300 g makaronu spaghetti z semoliny
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
    Opis krok po kroku:

Jak zrobić pesto z awokado?

  1. Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, dokładnie rozdrobnić dodając stopniowo oliwę.
  2. Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny.
  3. Wszystko w miarę równomiernie rozdrobnić (tak, jak nam to odpowiada), pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
  4. Makaron ugotować al'dente, według przepisu podanego na opakowaniu.
  5. Makaron odcedzić, dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło makaron.
  6. Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym parmezanem.

    Zobacz również: Pesto z makaronem

Komentarze

  1. Z awokado? To coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, uwielbiam avocado, muszę zrobić, jak kupię bazylię, dziękuję i pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. awokado idealnie nadaje się do zrobienia pesto- super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady