Sałatka pieczarkowa z porem
Sałatka pieczarkowa z porem w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją, można powiedzieć, że w międzyczasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami.
Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również, jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie.
Składniki:
- 60 dag pieczarek
- 1 duży por
- 4 średnie ogórki kiszone
- 4 jajka
- 2 - 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek)
Przygotowanie:
- Pieczarki, jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, dodać sok z cytryny (zachowają jasny kolor) i gotować 20 minut. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić na cienkie półplasterki.
- Jajka włożyć do zimnej wody i dodać szczyptę soli to jajka wtedy nie popękają podczas gotowania. Ugotować jajka na twardo, gotować 9 - 10 minut od momentu zagotowania się. Po ugotowaniu jajka włożyć do zimnej wody i wystudzić.
- Białą część pora umyć, przeciąć wzdłuż na pół i drobno pokroić. Pokrojonego pora posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.
- Ogórki obrać i pokroić na cienkie półplasterki.
- Jajka obrać i drobno pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez (ilość według upodobań), pieprz i sól do smaku.
Zobacz również: sałatka hawajska z szynką.
Jakoś nie nawykłam do sałatek pieczarkowych... Ale ty chyba mnie do nich przekonasz ;)
OdpowiedzUsuń