Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej
Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami.
Aby zadowolić moich mięsożerców i aby nie było monotonnie, upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- sól
- pieprz
Marynata musztardowo- miodowa:
- 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka naturalnego miodu
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie karkówki w marynacie:
- Karkówkę umyć, oczyścić z twardych chrząstek i żyłek, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry.
- Plastry krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (prawie bez tłuszczu, tylko nasmarować patelnię przed pierwszym położeniem mięsa).
- Na patelni po smażeniu mięsa, zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę pokrojoną w pióra.
- Do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać miód i mieszać do rozpuszczenia się miodu, jeśli jest gęsty. Następnie dodać paprykę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek, wszystko wymieszać, aby powstała jednolita marynata (forma niezbyt gęstej pasty).
- Obsmażone plastry karkówki oprószamy delikatnie z obu stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli.
- Tak przyprawione mięso przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby mięso przeszło marynatą.
- Piec pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i jeszcze 25 minut. Jakieś 7 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i pozwolić by mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przykryć i odczekać z 5 minut, aby mięso odpoczęło (doszło).
Zachęcam do przygotowania karkówki również z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe".
My aż ślinka cieknie :) pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karkówkę pod każdą postacią, taką też bym bardzo chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuń