Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską
Sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską jest bardzo lekka, zdrowa i szybka do przygotowania, wystarczy 20 - 30 minut i mamy pyszne i sycące jedzonko.
Bardzo lubię sałatki z tuńczykiem, więc komponuję je z różnych składników i tymi najsmaczniejszymi (według mnie) chcę się z Wami podzielić. Tym razem dodałam do sałatki kapusty pekińskiej, która fajnie ją odświeżyła i nadała większej soczystości.
Składniki:
(duża porcja)- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża papryka
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 6 - 7 suszonych pomidorów
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki dobrego majonezu
- 200 g makaronu razowego lub z mąki semolina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
- Suszone pomidory ze słoiczka w oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy pomidory suszone z torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Oliwy po moczeniu pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony makaron.
- Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
- Kapustę umyć i drobno pokroić.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone.
No popatrz, z pekinką jeszcze nie próbowałam. Zabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lekkĄ kolację.:-)
OdpowiedzUsuń