Syrop imbirowo-miodowy
Dziś proponuję wykonanie syropu imbirowo-miodowego, niezawodnego w okresie zwiększonego nasilenia zachorowań na grypę i przeziębienie. Syrop imbirowy zastosowany na samym początku, gdy tylko czujemy, że "coś nas bierze" hamuje rozwój choroby i przynosi ulgę w późniejszym okresie, łagodząc występujące dolegliwości (sprawdzone!).
Imbir jest znany i ceniony szczególnie za swoje właściwości lecznicze w Azji. W kuchni najczęściej wykorzystuje się korzeń świeżego imbiru, chociaż u nas bardziej dostępna i powszechna jest wersja sproszkowana. Niestety najczęściej nie da się wymiennie stosować imbiru w proszku zamiast świeżego. Świeży ma nieco inny smak i aromat niż ten wysuszony i zmielony (tak jak i inne produkty). Ja preferuję świeży, choć używam również mielonego.
Z właściwości leczniczych imbiru wymienię tylko kilka:
pomaga leczyć przeziębienie (działa przeciwzapalnie), ułatwia trawienie, rozrzedza krew (zapobiega zlepianiu płytek krwi), łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację, poprawia krążenie, odświeża i odkaża jamę ustną.
Przepis na syrop imbirowo-miodowy:
- 10 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 cytryna
- 3 - 4 goździki
Jak zrobić syrop imbirowo-miodowy:
- Z korzenia imbiru zeskrobać łyżeczką skórkę i pokroić go w cienkie plasterki.
- Cytrynę obrać i pokroić w plasterki.
- Pokrojony imbir włożyć do słoiczka, dodać cytrynę goździki oraz miód (nie mieszać), odstawić na około 1 - 2 godziny. Po tym czasie w słoiczku powinien być już syrop gotowy do stosowania.
- Najlepiej syrop imbirowo-miodowy stosować w takiej postaci, ale jeśli jest zbyt intensywny, to dodawać go do lekko wystudzonej herbaty. Ja bardzo lubię herbatę i kawę z dodatkiem tego syropu, nawet gdy nie jestem przeziębiona.
- Syrop z cytryną bez rozcieńczenia działa szybciej, ale w takiej formie nie podawać go na pewno małym dzieciom.
- Syrop przechowywać w lodówce.
Zobacz również: kurczak imbirowy z miodem.
I tu potwierdzam niezwykłe właściwości Twojego syropu. Od trzech dni mocuję się z paskudnym wirusem i syropek działa:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i również pozdrawiam :) Mam nadzieję, że taki syrop szybko postawi Ciebie na nogi.
UsuńImbir i miód to sprawdzony duet na przeziębienie, tak wzbogacona herbatka działa rozgrzewająco i leczniczo (wiadomo, miód to naturalny antybiotyk). Generalnie dobrze zawczasu przygotować taki syrop i stosować go przez cały okres jesienno-zimowy. To zdrowy i naturalny sposób na poprawę odporności do walki z infekcjami, które prędzej czy później, każdego z nas dopadną. Kto nie lubi smaku imbiru z pewnością powinien się do niego przekonać, żeby być w dobrej formie ; ) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Cała prawda o imbirze i miodku ;)
UsuńUwielbiam imbir, napój jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Dodany do herbaty pewnie smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobny syrop ale zamiast imbiru daję czosnek :)
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem pewnie też działa, ale po nim raczej trzeba siedzieć w domu :D Przyjemniejszy jest z imbirem.
UsuńRobię podobny, ale wszystkie składniki rozdrabniam w blenderze pionowym
OdpowiedzUsuńkonsystencję gęstej śmietany - STAWIA NA NOGI!! w try miga !
Dla domowników i gości. Nikt nie przechodzi obojętnie !
Pozdrawiam
Dziękuję za świetny pomysł, rozdrobnione składniki są całkowicie wykorzystane. Na pewno wykorzystam ten sposób. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam ten syrop, zawsze stosuje jak jestem chory.
OdpowiedzUsuń