Bataty pieczone
Bataty to słodkie ziemniaki, które są źródłem wielu minerałów potrzebnych dla naszego organizmu (wapń, potas, sód, magnez, żelazo) oraz witamin (A, B6, C, E). Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej, a obecnie głównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ.
Najprostszym sposobem przygotowania jest upieczenie batatów w formie dużych frytek.
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
- 2 duże bataty
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego lub suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Jak przygotować pieczone frytki z batatów?
- Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć.
- Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 cm x 1 cm.
- Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami.
- Tak przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 - 25 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają). W czasie pieczenia po kuchni unosi się cudowny lekko słodkawy, ziołowy zapach pieczonych batatów.
- Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów.
Zobacz również: babka ziemniaczana.
Uwielbiam pieczone bataty :).
OdpowiedzUsuń