Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa
Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to, może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100% naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna, a dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest zdrowsza i lekkostrawna.
Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe).
Składniki:
(kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu)
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo ze skórą)
- 3 - 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Dodatkowa:
- osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (u mnie 60 cm o średnicy 7 cm)
- sznurek do zawiązania końców osłonki
Jak zrobić domową kiełbasę?
- Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku.
- Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, aby mięso połączyło się z przyprawami.
- Jeden koniec osłonki zagiąć i mocno zawiązać sznurkiem, aby w czasie gotowania nie wyciekły soki.
- Wymieszać mięso i nakładać je do osłonki, lekko dociskać, aby wypchnąć powietrze (można pomagać sobie łyżką).
- Po napełnieniu osłonki mięsem, lekko ją ścisnąć, założyć brzeg i związać go mocno sznurkiem.
- Tak przygotowaną kiełbasę włożyć do garnka z zimną wodą i stopniowo doprowadzić do wrzenia (woda ma całkowicie pokrywać kiełbasę). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2 godziny, w międzyczasie ewentualnie uzupełnić wygotowaną wodę.
- Kiełbasę wystudzić, delikatnie naciąć osłonkę i zlać powstały sok (dzieląc go na mniejsze porcje i zamrażając, można zrobić z niego kostki rosołowe). Z kiełbasy po zlaniu soku, nie zdejmować osłonki, tylko włożyć ją do lodówki by zastygła.
- Jeśli chcemy, aby kiełbasa była z galaretką, to przed napełnieniem osłonek mięsem dodać do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiełbasę z dodatkiem żelatyny po wystudzeniu włożyć do lodówki, aby w osłonce zastygła galaretka.
Zobacz również: schab pieczony.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑