Zdrowy krem daktylowy, bez dodatku cukru i tłuszczu zwierzęcego. Rewelacyjny dodatek do deserów, ciast, wafli, a nawet zwykłej owsianki. Sam również cudownie smakuje i nawet zjedzenie niewielkiej ilości sprawia, że nie mamy już ochoty na niezdrowe słodycze. Dodanie do niego odrobiny alkoholu powoduje, że krem zamienia się w prawdziwy rarytas (oczywiście dla dzieci bez alkoholu).
Przepis na krem daktylowy
Składniki na krem daktylowy:
- 100 g suszonych daktyli
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka alkoholu (do wersji dla dorosłych)
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny dodać kakao bez glutenu.
Jak przygotować krem z suszonych daktyli?
- Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na około 20 minut.
- Następnie włożyć do blendera i rozdrobnić je dodając kakao, ekstrakt i alkohol. Ma powstać gęsty krem.
- Krem daktylowy jest gotowy do jedzenia od razu po zrobieniu lub można go schłodzić.
- Taki krem jest dobrym dodatkiem do wszelkich deserów, ciast, koktajli, ja często dodaję go również do owsianki na słodko.
Zobacz również: krem czekoladowy z awokado.
lepszy z sokiem pomaranczowym
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Muszę wypróbować z sokiem, na pewno będzie mniej kaloryczny.
UsuńPycha!.
OdpowiedzUsuńWygląda jak nutella :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię krem daktylowy i w ogóle daktyle są super. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Tak, daktyle są pyszne i również bardzo je lubię.
UsuńŚwietny pomysł! To musi być bajeczny smak :)
OdpowiedzUsuń