Praliny czekoladowo-migdałowe
Aksamitne praliny czekoladowo-migdałowe, to zdrowe domowe słodycze, bez zbędnych dodatków poprawiających smak i wygląd. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi migdałami i uzupełniającą całość gorzką czekoladą. Idealny deser do kawy.
Składniki:
(na około 25 sztuk)
- 200 g serka mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60% zawartością kakao
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g całych migdałów
- 100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka alkoholu
dodatkowo: - 100 g gorzkiej czekolady z co najmniej 40% zawartością kakao
- 2 łyżki masła
Jak zrobić praliny czekoladowo-migdałowe?
- W blenderze rozdrobnić całe migdały i wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami.
- Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą.
- Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować.
- Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki łyżeczką formować małe praliny i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy, zachowując małe odstępy.
- Uformowane praliny wstawić na godzinę do zamrażarki.
- Czekoladę i masło rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą, do całkowitego połączenia się składników.
- Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem.
- Przechowywać w lodówce.
Praliny daktylowo-kokosowe |
wyglądają na tyle smakowicie, że chętnie się poczęstuję:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow! Z mascarpone muszą być bajeczne :)
OdpowiedzUsuń