Praliny daktylowo-kokosowe
Pyszne praliny daktylowo-kokosowe to bardzo zdrowy deser, gdyż zawierają w sobie tylko naturalny cukier z daktyli. Proste wykonanie i walory zdrowotne sprawią, że powinny po nie sięgnąć osoby lubiące fit słodycze.
Praliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego.
Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość, z czego są wykonane w efekcie, daje nam przyjemność jedzenia zdrowych słodyczy. W mojej ocenie tego typu praliny nie powodują wzrostu apetytu na słodycze, tak jak to się dzieje po zjedzeniu sklepowych słodyczy. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie, tym samym na dłużej dostarcza nam energii.
Składniki:
(na około 20 sztuk)
- 100 g suszonych daktyli
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 200 g wiórków kokosowych
- 6 - 7 łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka alkoholu (w wersji dla dorosłych)
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny sprawdzić, czy kakao nie zawiera glutenu.
Przygotowanie:
- Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym mleczku kokosowym.
- Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać kakao i wymieszać.
- Następnie dodać ekstrakt, alkohol i wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.
- Z masy robić małe kulki, takie by można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać olejem kokosowym.
- Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.
- Osoby nieliczące kalorii, zamiast mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie (do daktyli czekolada bardzo pasuje).
Zobacz również: praliny czekoladowo-migdałowe.
uwielbiam takie daktylowe słodkości, a jeśli chodzi o alkohol to fajnie masowałoby malibu :)
OdpowiedzUsuńPraliny z malibu na pewno będą jeszcze smaczniejsze :)
UsuńPoproszę taką całą miseczkę tylko dla mnie ;) Uwielbiam takie pralinki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na praliny, również lubię zdrowe słodycze ;)
OdpowiedzUsuń