Sałatka sushi

/ 6

Sałatka sushi w smaku jest dokładnie taka sama jak rolowane sushi. Jeśli brakuje Wam czasu lub cierpliwości do rolowania sushi, a chcecie poznać, jak ono smakuje, to ta sałatka doskonale go oddaje. 


Sałatka w stylu sushi

Pracy przy przygotowaniu sałatki sushi, jest niewiele i składniki są raczej ogólnie dostępne. Smak i mega zdrowe produkty idealnie pasują do wiosennego przebudzenia, można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzenie sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna.
Ryż z warzywami i łososiem

Składniki:

(duża porcja)
  • 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati)
  • 500 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 płaty nori (suszone wodorosty)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 9 minut (nie mieszać, pilnować tylko by nie wykipiał).
  2. Po ugotowaniu ryż posolić (1/2 łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki.
  4. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry.
  5. Łososia rozdrobnić.
  6. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu).
  7. Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki.
  8. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, którego ilość dopasować indywidualnie według upodobań (niezbyt dużo, aby czuć smak wszystkich składników).

    Zobacz również: sałatka z imbirem marynowanym.
     

Komentarze

  1. nigdy nie próbowałam sushi,zanim zrobię w domu wolałabym najpierw spróbować u kogoś czy mi w ogóle posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha dziekuje bardzo z przepis. Avocado skropilam sokiem z limonki, balam sie, zeby nie zrobilo sie czarne

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że sałatka smakowała :) Jeśli sałatki od razu nie zjadamy, to rzeczywiście sok z limonki zapobiegnie ciemnieniu awokado.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady