Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka I
Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka dostarczy nam dużo białka dzięki ciecierzycy, a dzięki selerowi naciowemu i suszonym pomidorom również witamin. Bardzo szybko i na długo zaspokoi nasz głód, więc jest doskonała do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.
Uwielbiam sałatki i surówki, dlatego staram się je często przygotowywać z produktów znanych i mniej znanych, które można dostać w naszych sklepach. Tym razem sałatka z ciecierzycy, tuńczyka, suszonych pomidorów i soczystego selera naciowego, który dodał lekkości i świeżości tej sałatce.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 średnie łodygi selera naciowego
- 3 - 4 suszone pomidory ze słoiczka w oliwie
- 1 -2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy od suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin, wody ma być tak 2 cm ponad ziarna.
- Po moczeniu zlać wodę, cieciorkę przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować ją około 50 minut do czasu aż ziarna będą miękkie. Ugotowane ziarna odcedzić i wystudzić.
- Selera umyć i pokroić na cienkie plasterki, posypać po wierzchu 1/2 łyżeczki soli.
- Pomidory pokroić w paseczki.
- Tuńczyka odcedzić z zalewy.
- Jogurt, majonez i oliwę wymieszać. Ilość powstałego sosu dostosować do swoich upodobań, u mnie proporcje na umiarkowaną ilość tego sosu.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać sos, doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Zobacz również: sałatka z ciecierzycy i tuńczyka.
Pyszna sałatka :-)
OdpowiedzUsuń