Klopsiki pikantne w kapuście
Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza i nie powodowała wzdęć, należy podczas jej przygotowania dodawać cząber i kminek.
Składniki:
Kapusta:
- 1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1/2 litra wody
- 6 łyżek oleju
Klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki soli
Jak zrobić klopsiki w kapuście?
- Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
- Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
- Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping-ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
- Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
- Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
- Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
- Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
- Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.
Zobacz również: klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem.
pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające danie, jestem pewna, że by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńU mnie wszystkim bardzo smakuje :)
Usuń