Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo
Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje.
Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem.
– Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl.
Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:
Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
– Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl.
Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:
Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach
Składniki:
- 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego
- 400 g pieczarek
- trochę białego, wytrawnego wina
- 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz do smaku
- łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika
Przygotowanie:
- Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok.
- Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły.
Składniki:
- 12 młodych ziemniaków
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 4 średniej grubości plastry boczku wędzonego
- 50 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- pieprz, sól morska
Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić.
- Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków.
- Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec, aż boczek się zarumieni.
- Podawać z kwaśną śmietaną doprawioną solą, ulubionymi ziołami i czosnkiem.
Składniki:
- 100 g zielonej sałaty
- 100 g rukoli
- średniej grubości plaster wędzonego boczku
- 2 kromki pszennego pieczywa
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Sałatę i rukolę umyć i dobrze osuszyć.
- Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu.
- Odrobinę oleju wlać na patelnię, pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje.
- Ugotować jajka na półmiękko, schłodzić i obrać.
- Pozostały olej zmieszać z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dodać sałatę i rukolę. Wyłożyć na dwa talerze. Dołożyć przekrojone na ćwiartki jajko, bekon, posypać parmezanem.
wszsytkie propozycje bardzo mi sie podobają. Wpisuje sie na listę gości :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Dziękuję, każdy gość jest mile widziany, zapraszam i również serdecznie pozdrawiam:)
UsuńZaintrygowały mnie zwłaszcza te pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach. Takiego cuda imprezowego jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne propozycje na imprezy:-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń