Seler naciowy świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść, będąc nawet na diecie.
Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy.
Składniki:
- 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami)
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 pora
- 3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
Przygotowanie:
- Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
- Selera umyć i drobno pokroić.
- Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć przez chwilę na maśle klarowanym.
- Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut.
- Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: krupnik.
Lubię takie zupki. Im więcej warzyw tym lepiej :-)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przeprosiłam się z selerem naciowym. Nienawidziłam go w młodości, a teraz za nim przepadam ;) Muszę wypróbować go w Twojej zupce :)
OdpowiedzUsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuń