Karkówka jest bardzo dobrym mięsem na przygotowanie obiadu bez dużego wysiłku. Dość często ją przygotowuję i aby nie było monotonnie, to staram się robić różne warianty smakowe. Tym razem dla osób lubiących ostrzejsze smaki karkówka pieczona z płatkami chili i kminkiem. Dodanie cebuli bardzo fajnie równoważy ostrość chili i w efekcie mamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie.
Składniki:
- 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki płatków chili
- 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu
- 2 łyżki majeranku
- sól
- olej do smażenia
Jak upiec karkówkę?
- Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.
- Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Każdy kawałek przyprawić solą, płatkami chili, kminkiem i majerankiem. Ilość płatków chili dostosować do swoich upodobań, jednak nie przesadzać, gdyż ich pikantność zdominuje cały smak. Odstawić na około 1 - 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
- Przyprawioną karkówkę wkładać do formy warstwami, kładąc na każdy kawałek czosnek i cebulę.
- Formę przykryć folią aluminiową i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy pozostanie 15 minut do końca czasu pieczenia, zdjąć folię i zapiec mięso. Po upieczeniu przykryć z powrotem folią i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 - 10 minut.
Zobacz również: karkówka z pieczarkami i cebulą.
Z kminkiem i chilli musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMoim domownikom smakowało, jest dość pikantna :)
UsuńTreściwy obiad w niesamowicie aromatycznych przyprawach. Podkradam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńTakie pikantne smaki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń