Krem pomidorowy z bazylią i ryżem
Tak jak lubię najbardziej, szybko i smacznie, a do tego jeszcze zupa cieszy oko. Oto zupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie zupy pomidorowej nie zajmuje wiele czasu, chyba że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie pomidorów.
U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów jest również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna.
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml)
- 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g)
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 średnie marchewki
- 1 mały korzeń selera
- 1 średnia pietruszka
- 1 średni ziemniak
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne)
- pieprz
- sól
- słodka śmietana (opcjonalnie)
- 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's)
Jak przygotować krem z pomidorów?
- Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut).
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano.
- Gdy warzywa są już miękkie, należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Do gotującej się zupy dodać 2 łyżki ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze raz rozdrobnić blenderem, ewentualnie dodać odrobinę gorącej wody, jeśli krem jest zbyt gęsty. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
- Krem pomidorowy podawać z ugotowanym ryżem i listkami bazylii oraz z niewielką ilością śmietany.
Zobacz również inne smaczne zupy.
Pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńUwielbiam bazylię w pomidorowej! Świetnym zestawem przypraw doprawiłaś :)
OdpowiedzUsuńPomidorowa z taką ilością bazylii to cud miód jak dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, muszę przyznać nieskromnie, że jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń