Krem pomidorowy z bazylią i ryżem

/ 5

Tak jak lubię najbardziej, szybko i smacznie, a do tego jeszcze zupa cieszy oko. Oto zupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie zupy pomidorowej nie zajmuje wiele czasu, chyba że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie pomidorów.

Zupa pomidorowa z bazylią

U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów  jest również bardzo smaczna, lekkostrawna i pożywna.
Pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 ml)
  • 1 opakowanie dobrego przecieru pomidorowego (500 g)
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne)
  • pieprz
  • sól
  • słodka śmietana (opcjonalnie)
  • 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's)

Jak przygotować krem z pomidorów?

  1. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut).
  2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano.
  3. Gdy warzywa są już miękkie, należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat.
  4. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 
  5. Do gotującej się zupy dodać 2 łyżki ugotowanego ryżu i rozdrobnione listki bazylii. Wszystko zagotować i jeszcze raz rozdrobnić blenderem, ewentualnie dodać odrobinę gorącej wody, jeśli krem jest zbyt gęsty. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Krem pomidorowy podawać z ugotowanym ryżem i listkami bazylii oraz z niewielką ilością śmietany.

    Zobacz również inne smaczne zupy.

Komentarze

  1. Uwielbiam bazylię w pomidorowej! Świetnym zestawem przypraw doprawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa z taką ilością bazylii to cud miód jak dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, muszę przyznać nieskromnie, że jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady