Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową to bardzo smaczne i zdrowe danie obiadowe. Ryba pieczona w mleczku kokosowym nabiera bardzo delikatnego i przyjemnego smaku.
Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje ryż. Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej.
Składniki:
(na 2 osoby)
- 125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s)
- 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg)
- 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego
- 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:
W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę, aby ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut. - Świeżą fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i gotować, aż będzie miękka, lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować.
- Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować).
- Na talerz wyłożyć ryż z fasolką, pozostawiając środek pusty. Z pstrąga zdjąć skórę, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.
Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.
Mmm jakie apetyczne danko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, danie bardzo smakuje moim domownikom :)
UsuńMoje smaki :) Kocham pstrąga łososiowego! Gratuluję paki dobroci od Uncle Ben's!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię pstrąga, a taki pieczony w mleczku jest bardzo delikatny i smaczny :)
UsuńWspaniały przepis, choć akurat sam pstrąg łososiowy mnie nie przekonuje. Zastąpiłabym zwykłym łososiem, choć pewnie będzie mniej ekonomicznie :)
OdpowiedzUsuń