Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej
Mięso z indyka często gości na moim stole ze względu na swoje walory smakowe, jak również łatwość jego przetwarzania. Z piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad.
Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala i mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia.
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pieprz
- sól
- 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
- masło klarowane lub olej do smażenia
dodatkowo: - ryż pełnoziarnisty (u mnie Uncle Ben's)
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm.
- Każdy kawałek delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą i pieprzem.
- Jajka roztrzepać, dodać czosnek niedźwiedzi lub pietruszkę (mogą być świeże lub suszone).
- Przyprawione sznycle obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku i znów w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą przyrumienione z każdej strony. Uważać, zbyt długie smażenie może za bardzo wysuszyć mięso.
- Podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym i surówką z pomidorów i papryki.
Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty oraz surówka z pomidora i papryki. Danie proste, zdrowe i smaczne.
Też często panieruje w mące pełnoziarnistej i też zauważyłam, że tłuszcz z patelni wtedy się mniej wchłania. Apetyczny ten kotlecioch :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak, jest pyszny 😋
OdpowiedzUsuńNajlepszy :D
OdpowiedzUsuńLubię ,mniam.
OdpowiedzUsuń