Ciasto jaglane z truskawkami
Idealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowym, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami.
Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując, proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań.
Składniki:
(forma o średnicy 26 cm)
Spód:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki oleju kokosowego (temperatura pokojowa)
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Masa jaglana:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
- 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
Galaretka z truskawkami:
- 500 g dojrzałych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny sprawdzić, czy kakao nie zawiera glutenu.
Jak przygotować ciasto jaglane z truskawkami?
Spód:
- Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, dodać olej kokosowy kakao i cukier, dokładnie połączyć.
- Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę z płatków owsianych.
- Wstawić do lodówki na około 20 minut, aby masa zastygła.
Masa jaglana:
- Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą i mleczkiem kokosowym, dodać cukier. Od momentu zagotowania się, gotować około 20 minut (do miękkości kaszy).
- Ugotowaną kaszę wystudzić i blenderem rozdrobnić ją z olejem kokosowym do postaci gęstego kremu.
- Masę jaglaną wyłożyć na schłodzony spód z płatków i wstawić na około 20 minut do lodówki.
Galaretka z truskawek:
- Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku.
- Przekroić truskawki na 4 części, włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 - 10 minut (aż puszczą sok).
- Garnek zdjąć z kuchenki, dodać 2 galaretki i mieszać do czasu ich rozpuszczenia się.
- Galaretkę wystudzić i lekko tężejącą wylać na masę jaglaną.
- Schłodzić w lodówce około 3 - 4 godziny.
Zobacz również:Lodowiec z truskawkami
Spisuję przepis, musze zrobić. Wygląda bardzo smacznie no i takie zdrowsze jest.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Domownikom tak smakowało, że bardzo szybko znikło i prosili o następne za tydzień.
UsuńFajny przepis skorzystam i myślę że tu jeszcze zagoszczę...
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam ponownie :)
UsuńCiacho wygląda rewelacyjnie :). Zapisuję przepis i muszę kiedyś takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto zrobić :)
UsuńŚwietne ciacho. Moje ulubione smaki. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na masę jaglaną - przesmaczna i idealna do wykorzystania do przeróżnych ciast :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na upalne dni. Bardzo lubię ciasta z truskawkami i z galaretką, muszę wykorzystać ten przepis!
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, polecam przepis :)
UsuńWspaniałe ciasto i bardzo zdrowe, miałaś na prawdę super pomysł ;).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z tym ciastem na pewno można po łasuchować bez obaw o swoje zdrowie :D
OdpowiedzUsuń