Kotlety drobiowe siekane
Kotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki temu, że dodałam do nich świeży koperek.
Moja wersja zawiera również ser żółty, który osoby liczące kalorie mogą śmiało pominąć, dodając zamiast niego o jedno jajko więcej.
Siekane kotlety drobiowe powinny smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sprawdzą się doskonale podane z ryżem na gorąco w porze obiadowej, a także w kanapce zabranej na drugie śniadanie.
Składniki:
(na około 20 małych kotletów)
- 1 kg piersi z kurczaka (2 podwójne piersi)
- średni pęczek koperku
- 2 jajka (L)
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki majonezu
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić kotlety siekane z piersi kurczaka?
- Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w drobną (1 cm) kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Koperek umyć i drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do pokrojonego kurczaka dodać wszystkie składniki oprócz sera, wymieszać i wstawić na około 1 - 2 godziny do lodówki.
- Następnie wymieszać z serem, łyżką formować małe kotleciki i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, aż zarumieni się każda ze stron. Kotleciki podczas smażenia nie chłoną dużo tłuszczu.
- Najlepiej smakują z ryżem.
Zobacz również: soczyste kotlety mielone.
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich kotlecików. Dobrze, że mi o nich przypomniałam, bo są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSiekane z koperkiem muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w domu siekanych kotlecików, muszę kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, gdyż są bardzo smaczne :)
Usuńtakich nigdy nie robiłam i nigdzie nie próbowałam,wyglądają na smaczne
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, są bardzo smaczne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńProste i apetyczne czyli potrawa jaka lubie
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze starte pieczarki, ok. 10 sztuk, a zamiast koperku można dodać posiekaną natkę pietruszki
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami pewnie są jeszcze smaczniejsze, a pietruszka również może być dobrym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię. Są mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. :-)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie
OdpowiedzUsuń