Krupnik
Najprostsza zupa na świecie i myślę, że również bardzo lubiana, chociażby ze względu na sentyment do czasów dzieciństwa. Przynajmniej w moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Najczęściej gotowana zupa w moim domu.
Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności.
Wiele razy myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje.
Składniki na zupę:
(na garnek 2,5 litrowy)
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mały korzeń selera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
dodatkowo: - 1 kość z udźca indyka lub inny mały kawałek mięsa z indyka
Jak ugotować krupnik z kaszy jęczmiennej?
- Garnek napełnić wodą do 3/4 jego wysokości, włożyć kość lub mięso z indyka, dodać listek laurowy, ziele angielskie i obrany czosnek. Zagotować, zdjąć z powierzchni wygotowany szum i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Następnie wyjąć kość lub mięso i dodać drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę, gotować około 15 minut.
- Dodać majeranek i pietruszkę, następnie wsypać kaszę i gotować około 10 - 15 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Podczas gotowania należy uzupełnić wyparowaną wodę, gdyby krupnik był za gęsty.
- Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: krupnik z grzybami.
Oj, zjadłbym taki domowy krupnik :D
OdpowiedzUsuńPrzeniosłaś mnie w czasy szczenięce, kiedy to Rodzicielka często na obiad taki krupnik podawała :)
OdpowiedzUsuńI tak miało być, u mnie również krupnik przywołuje dzieciństwo :)
UsuńKrupnik to jedna z moich ulubionych zup :).
OdpowiedzUsuń