Bób z serkiem wiejskim
Bób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do jedzenia. Doskonale pasuje do mięsa zamiast ziemniaków lub ryżu. Bób chętnie jest również wykorzystywany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Bób najbardziej lubię z serkiem wiejskim i świeżo mielonym kminkiem. Bób doskonale syci i daje dużo energii, gdyż zawiera sporą ilość białka.
Bób z serkiem wiejskim jest pożywną i zdrową przekąską na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejszy jest młody bób, jego gotowanie zajmuje tylko 5 minut. Młody bób można również jeść na surowo. Starszy bób jest bardziej żółty, wymaga dłuższego gotowania i w smaku jest bardziej mączysty. Podczas gotowania bobu dodać kminek, który pozbawi bób właściwości gazotwórczych i przekąska będzie lżejsza do trawienia.
Bób jest polecany dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ze względu na znaczną ilość dobrze przyswajalnego białka roślinnego i sporą zawartość błonnika.
Przepis na bób z serkiem wiejskim
Składniki na bób z serkiem wiejskim:
- 500 g młodego bobu
- 200 g serka wiejskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziaren kminku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- mielony pieprz biały (opcjonalnie)
Jak ugotować bób?
- Wodę zagotować, dodać bób opłukany w zimnej wodzie, ziarenka kminku i cukier (wody ma być 2 razy tyle, co bobu). Młody bób gotować około 5 minut od chwili jego zagotowania się, pod koniec dodać sól. W międzyczasie sprawdzać większe ziarna, czy są wystarczająco ugotowane.
- Po ugotowaniu odcedzić i po lekkim wystudzeniu zdejmować skórkę. Można przelać zimną wodą, wtedy od razu będziemy mogli zdejmować skórkę. Najlepiej robić to nacinając lekko osłonkę i wyciskając jadalny środek.
- Do bobu dodać dobry serek wiejski (ja lubię taki kulkowy) i posypać mielonym kminkiem oraz odrobiną białego pieprzu, jeśli lubimy bardziej pikantnie.
Zobacz również: hummus z pomidorami.
Przez 20 lat swojego życia nie lubiłam strasznie bobu, dopiero w tym roku się do niego przekonałam :D Sprawdzę to połączenie z serkiem wiejskim, wydaje mi się, że te smaki spodobają się moim kubkom smakowym.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię ten młody bób, później jest on dla mnie zbyt mączysty. Myślę, że połączenie bobu z serkiem wiejskim i koniecznie z mielonym kminkiem również Ci posmakuje :)
OdpowiedzUsuńdobry jest, ale ten zapach oooo, z serkiem nie smakowałam
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać bobu :P
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na bób
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne. Bardzo lubię bób.
OdpowiedzUsuń