Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb, jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku.
Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza
- 2 średnie marchewki
- 1 duża papryka
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie gałązki świeżego koperku
- 3 plasterki cytryny lub limonki
- 3 cienkie plasterki masła
- pieprz biały (u mnie cytrynowy)
- sól
dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego z dzikim
- folia aluminiowa do pieczenia
Jak upiec dorsza z warzywami?
- Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na 3 kawałki. Oprószyć każdy kawałek z obu stron pieprzem i solą i położyć na kawałku folii aluminiowej (folii ma być tyle, aby dorsza można było zawinąć w pakiecik).
- Marchew oczyścić i pokroić w niezbyt grube słupki.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Na każdym kawałku dorsza położyć plasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut.
- Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki soli, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut.
- Folię z upieczonego dorszem rozchylić, rozsunąć warzywa i na wytopiony sos położyć część ugotowanego ryżu.
- Tak przygotowanego dorsza nie wykładam z folii na talerz, tylko podaję razem z nią, wtedy ryż wchłonie cały sos, a ryba jest dłużej ciepła.
Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.
Pyszne danie ;) pozdrówka.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń