Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym
Pierś z kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu, jak ją przyprawić, by nasz obiad nie był taki jak zawsze.Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Składniki:
(dla 2 - 3 osób)
- podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g)
marynata do kurczaka:
- 5 - 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego
dodatkowo:
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek, umyć i przekroić w poprzek na 2 - 3 mniejsze kawałki.
- Do sosu sojowego dodać miód i dokładnie go rozmieszać.
- Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z cytryny, sól pieprz, drobno pokrojony czosnek, kolendrę lub czosnek niedźwiedzi i wszystko wymieszać.
- Pokrojony filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc).
- Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie na kokosowym rafinowany), aby kawałki były dobrze zarumienione i w środku usmażone, ale nie wysuszone. Najlepiej przekroić i sprawdzić, czy mają jednakowy biały kolor w środku (powinny być delikatne i soczyste).
- Przed podaniem ewentualnie delikatnie obsypać prażonym sezamem.
Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków.
Wygląda zachęcająco. Pewnie jest bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńMają bardzo przyjemny, lekko sezamowy smak :)
UsuńBardzo fajna propozycja na mięsko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPysznie musi smakować to mięsko, mniam :)
OdpowiedzUsuńJak się tak mocniej zastanowić to chyba filet jest moim ulubionym mięsem :)
OdpowiedzUsuń