Indyk pieczony z ryżem i warzywami

/ 4

Danie dla osób zapracowanych wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny pieczony indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa.

Danie jednogarnkowe z pieczonego indyka

Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą.
Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde.
Pieczony indyk z ryżem

Składniki:

(duża forma 33 cm x 23 cm)
  • 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 1 średni korzeń selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie ryżu:

  • 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć)
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego (u mnie Uncle Ben's)
  • 500 g dobrego przecieru pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 1 łyżeczka soli (jeśli przecier jest niesolony)

Jak przygotować pieczonego indyka z ryżem?

  1. Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.
  2. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i  drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą.
  6. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry.
  7. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw.
  9. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia.
Zobacz również:
Danie z drobiu
Potrawka z kurczaka

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady