Indyk pieczony z ryżem i warzywami
Danie dla osób zapracowanych wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny pieczony indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa.
Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą.
Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde.
Składniki:
(duża forma 33 cm x 23 cm)
- 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec)
- 3 średnie marchewki
- 1 papryka
- 1 średni korzeń selera
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie ryżu:
- 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć)
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
- 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego (u mnie Uncle Ben's)
- 500 g dobrego przecieru pomidorowego (u mnie Dawtona)
- 1 łyżeczka soli (jeśli przecier jest niesolony)
Jak przygotować pieczonego indyka z ryżem?
- Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.
- Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą.
- Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry.
- Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw.
- Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia.
Zobacz również:
Potrawka z kurczaka |
Bardzo fajne danie obiadowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSame pyszności :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń