Lody waniliowe
Lody z prawdziwą wanilią, niewymagające maszyny do lodów, ani mieszania co 30 minut w trakcie ich zamrażania. Pyszne, kremowe, mocno waniliowe i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Idealne prawdziwe lody na zimny deser w upalne lato.
Do tej pory nie odważyłam się jeszcze zrobić lodów z surowymi jajkami i tym razem nic się nie zmieniło. W lodach są użyte żółtka, ale poddane obróbce cieplnej. Lody z tego przepisu są bardzo łatwe do przygotowania i już po około 6 godzinach od zamrożenia można się delektować ich aksamitnym waniliowym smakiem.
Składniki na lody:
- 4 żółtka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 330 ml śmietany 30%
- 200 ml śmietany 36%
- 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 - 2 laski wanilii
Jak zrobić prawdziwe lody bez maszyny?
- Śmietanę 30% wlać do rondla, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ziarenka wyjąć z przekrojonych wzdłuż lasek wanilii tępą stroną noża.
- Żółtka utrzeć do białości z mlekiem skondensowanym, pod koniec dodając cienką stróżką gorącą śmietanę z wanilią. U mnie lody mają czarne kropeczki z wanilii, co dodaje im uroku i świadczy o tym, że była użyta prawdziwa wanilia. Jeśli chcemy, aby lody były bez kropeczek, należy zagotowaną śmietanę przecedzić przez gęste sitko.
- Masę przelać do rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy.
- Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać.
Zobacz również:
Lody bananowo-truskawkowe |
Bardzo smaczne lody, i na czasie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam prawdziwe waniliowe lody :)
OdpowiedzUsuńIdealne na letni deser, mniam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj poproszę cały pucharek takich pysznych lodów :)
OdpowiedzUsuń