Orzechy w codziennej diecie

/ 1

Orzechy są niezwykle kaloryczne, przez co wiele osób spożywa je w bardzo małych ilościach lub w ogóle usuwa je ze swojej codziennej diety. Tymczasem orzechy każdego gatunku to doskonałe źródło dużych ilości witamin i minerałów, które w korzystny sposób wpływają na pracę mózgu oraz na nasz wygląd zewnętrzny, odżywiając i zwiększając elastyczność skóry. Dzięki dużej zawartość nienasyconych kwasów tuszowych, orzechy poprawiają również pracę naszego serca, przeciwdziałając miażdżycy i pośrednio, przyczyniając się do stabilizacji ciśnienia krwi. Warto również wspomnieć, że wszystkie orzechy zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka, w związku z czym często spotykamy je w różnych wariatach diet wegetariańskich.



Witaminy i minerały


Od stuleci orzechy uznawane były za produkt, który w korzystny sposób wpływa na pracę ludzkiego mózgu. Duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy E, w które obfitują praktycznie wszystkie gatunki ogólnie dostępnych odmian orzechów jadalnych, to rzeczywiście doskonały sposób na podniesienie własnej kondycji psychofizycznej. Codzienne jedzenie niewielkiej ilości, najlepiej świeżych orzechów, w zauważalny sposób wpłynie na Twoją zdolność do koncentracji, poprawi Twoją pamięć i potencjał intelektualny, którym dysponujesz. Ze względu na swoje właściwości, świeże orzechy polecane są jako ważny składnik diety osobom zajmującym się pracą twórczą, uczniom i studentom, a także osobom w podeszłym wieku, które zaczynają narzekać na słabszą pamięć lub ogólne pogorszenie sprawności psycho-fizycznej.


Kaloryczność


Faktem jest, że wszystkie orzechy to doskonałe źródło dobrze przyswajalnej energii, dużych ilości tłuszczy i białek. W związku z tym codzienne spożywanie dużych ilości orzechów nie jest zalecane osobom, które zamierzają zredukować swoją wagę. Co prawda zawarte w orzechach tłuszcze to przede wszystkim tłuszcze nienasycone, które nie podwyższają, a wręcz przeciwnie, redukują ilość złego cholesterolu we krwi człowieka, ale ich nadmierna ilość w oczywisty sposób może przyczynić się do ogólnego wzrostu naszej wagi. Dlatego orzechów nie warto usuwać ze swojej codziennej diety, ale należy stosować je z umiarem. Jako ciekawostkę można podać, że powszechnie dostępne w Polsce orzechy włoskie to doskonałe źródło kwasów Omega-3. Już trzy-cztery świeże orzechy włoskie wystarczą, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na te niezwykle korzystne dla naszego układu krwionośnego tłuszcze. Jeśli zatem w Twojej codziennej diecie brakuje ryb morskich, do pewnego stopnia ich miejsce mogą zastąpić orzechy włoskie lub inne lubiane przez Ciebie ich odmiany – orzechy laskowe, migdały, pistacje itp.


Które orzechy są najzdrowsze?


Współcześnie w sklepach znaleźć możemy orzechy pochodzące niemal z każdego zakątka świata. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy przede wszystkim uprawiane w kraju orzechy włoskie i laskowe, a także powszechnie dostępne orzeszki ziemne. Rzadsze i nieco droższe będą pistacje, migdały, orzechy nerkowca, orzeszki piniowe i brazylijskie, a także rekordowe pod względem kaloryczności, uprawiane w Australii i na Hawajach orzechy makadamia. Trudno jednoznacznie stwierdzić, które z nich są najzdrowsze. Można jedynie potwierdzić, że świeże orzechy zawierają więcej witamin i korzystnych dla naszego zdrowia kwasów nienasyconych i najlepiej je spożywać właśnie w takiej nieprzetworzonej formie.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany dzięki uprzejmości apteki internetowej www.i-apteka.pl/

Komentarze

  1. Dużo kalorii, więc uważajcie na codzienną ilość orzechów. Jednak mają one dużo dobrych właściwości

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady