Pancakes
Amerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie naleśników w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej. Najlepsze puszyste naleśniki w stylu amerykańskim.
Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami, czy też jako słodki deser po obiedzie. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny przed pieczeniem, aby zaczęło pracować.
Przepis na puszyste amerykańskie naleśniki:
Składniki na pancakes:
(na około 16 sztuk o średnicy 18 cm)- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki maślanki
- 3 jajka (L)
- 70 g masła (roztopić)
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić puszyste pancakes?
- Wymieszać ze sobą sypkie składniki.
- Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
- Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą.
- Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, dlatego w naczyniu powinno być na to miejsce.
- Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem delikatnie posmarować tłuszczem.
- Najlepiej ciasto naleśnikowe na patelnię nalewać niezbyt dużą chochlą, wtedy placuszki będą równej wielkości.
- Pancakes obracać na drugą stronę wtedy, gdy jego powierzchnia będzie pokryta małymi kraterami. Kontrolować stan wysmażenia, aby nie przypalić.
Zobacz również: naleśniki ze szpinakiem.
Uwielbiam placuchy,mniam.
OdpowiedzUsuńuwielbiam. mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPankejki są ekstra, szczególnie polane miodem! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je z dużą ilością owoców teraz w sezonie letnim. Śniadanie idealne.
OdpowiedzUsuń