Pancakes

/ 5

Amerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie naleśników w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej. Najlepsze puszyste naleśniki w stylu amerykańskim.

Puszyste naleśniki z bitą śmietaną
Takie puszyste naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą.
Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami, czy też jako słodki deser po obiedzie. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny przed pieczeniem, aby zaczęło pracować.
Amerykańskie naleśniki

Przepis na puszyste amerykańskie naleśniki:

Składniki na pancakes:

(na około 16 sztuk o średnicy 18 cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 jajka (L)
  • 70 g masła (roztopić)
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić puszyste pancakes?

  1. Wymieszać ze sobą sypkie składniki.
  2. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
  3. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą.
  4. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, dlatego w naczyniu powinno być na to miejsce.
  5. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem delikatnie posmarować tłuszczem.
  6. Najlepiej ciasto naleśnikowe na patelnię nalewać niezbyt dużą chochlą, wtedy placuszki będą równej wielkości.
  7. Pancakes obracać na drugą stronę wtedy, gdy jego powierzchnia będzie pokryta małymi kraterami. Kontrolować stan wysmażenia, aby nie przypalić.

    Zobacz również: naleśniki ze szpinakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady