Pieczone ziemniaki
Pieczenie ziemniaków to najprostszy sposób (zaraz po gotowaniu) ich przyrządzania. Korzystając z młodych ziemniaczków upiekłam je z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek. Był to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności.
Ziemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one bombą kaloryczną. Sam ziemniak ma około 70 - 80 kcal, zawiera witaminy (C, PP, B1, B6) i minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz przewód pokarmowy i stan naszej skóry.
Składniki:
- 5 - 6 ziemniaków
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i umyć lub jeśli są młode dokładnie wyszorować gąbką pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na ćwiartki, małych ziemniaków można nie przekrajać.
- Wymieszać ze sobą sól i przyprawy, obsypać nimi pokrojone ziemniaki, dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki powinny być delikatnie pokryte ziołami i oliwą. Ilość i rodzaj przypraw dopasować do swego gustu, można również wykorzystać posiekane świeże zioła.
- Przyprawione ziemniaki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia tak, aby swobodnie leżały jeden obok drugiego.
- Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 35 minut. Starsze ziemniaki mogą potrzebować nieco więcej czasu. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem największy kawałek.
Zobacz również: bataty pieczone.
Pyszne pieczone ziemniaczki.Robię podobne :) Pozdróka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaczki uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuńTakie są najsmaczniejsze 😊
UsuńMoje ulubione :) Proste i baaaaaaaardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń