Schabowy z karkówki w mleku i cebuli
Kotlet schabowy z karkówki jest odpowiednim daniem dla osób ciężko pracujących fizycznie, gdyż nie ma co ukrywać, kalorii to on ma sporo. Moczenie w mleku i cebuli nadaje karkówce delikatności i przyjemnego cebulowego smaku.
Przy wyborze mięsa należy zwracać uwagę na kolor tłuszczu i wielkość karkówki. Mięso powinno być delikatnie poprzerastane białym tłuszczykiem, ze starego wieprzaka będzie miał kolor żółty i będzie niesmaczne. Odpowiednie kawałki są raczej średniej wielkości, duże mogą być łykowate i niesmaczne.
Do tej pory kotlety panierowałam tradycyjnie w bułce tartej, lecz to był chyba ostatni raz, gdyż bułka okropnie chłonie tłuszcz i dość łatwo się przypala. Moim ulubionym sposobem panierowania jest pełnoziarnista mąka pszenna i ten sposób polecam najbardziej, szczególnie do panierowania schabowych z karkówki.
Składniki:
(na około 10 kotletów)
- 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości)
- 3 cebule
- 3 szklanki mleka
- świeżo mielony pieprz
- 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
Dodatkowo:
- 2 - 3 jajka
- bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania)
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa.
- Każdy plaster z obu stron posolić, włożyć do mleka przekładając je plastrami obranej cebuli. Odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 - 3 godziny.
- Po wyjęciu plastrów z mleka oprószyć je kminkiem i pieprzem.
- Panierować najlepiej w mące pszennej pełnoziarnistej, roztrzepanym jajku i znów w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do solidnego zarumienienia się z każdej strony.
- Sprawdzić stan wysmażenia, jeśli nie są wystarczająco wysmażone wstawić je na około 15 - 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Wszystko zależy, jakie będziemy mieć mięso, młodemu wystarczy samo smażenie, starsze mięso wymaga zapiekania.
Zobacz również: soczyste kotlety mielone.
i czuje się jak w domku :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, nigdy nie jadłem kotleta z karkówki
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować 😊
UsuńTo jedyne mięso,które jeszcze jem .Czasem.
OdpowiedzUsuńPyszny i mega apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKotlet o niebo lepszy od zwykłego schabowego. Ja jeszcze dodaje ząbek czosnku.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Próbowałam z czosnkiem i mi bardziej smakuje wersja z samą cebulą.
Usuń