Szybkie gotowanie - jak odżywiać się zdrowo przy notorycznym braku czasu?

/ 1
Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Zazwyczaj pracujemy zbyt długo i intensywnie, aby mieć czas i chęci na przyrządzenie pełnowartościowego posiłku. Fast foody i dania z paczki są w stanie wykończyć każdy żołądek - dlatego czas na szybkie gotowanie, które pozwoli żywić się w sposób zrównoważony przy minimalnym czasie działania.


Współczesna kuchnia

Jest zazwyczaj rzadko używana. W dobie pościgu za awansem i dobrami konsumpcyjnymi, kwestia przygotowywania posiłków zeszła na dalszy plan. Zapracowane osoby mają często złe nawyki żywieniowe, pomijają śniadania, w godzinach pracy podjadają niezdrowe przekąski lub gotowe dania. Oprócz samej kwestii czasochłonnej pracy zawodowej, istotne są również zmiany społeczne, jakie zaszły w ostatnich latach. Coraz później zakładamy rodziny, w związku z tym, 26% dorosłych osób prowadzi jednoosobowe gospodarstwa domowe. Daje to około 5 milionów osób, które nie są przymuszone sytuacją życiową do zajmowania się kwestiami kulinarnymi. Sytuacja na rynku pracy nie pozwoliła na utrzymanie tradycyjnego podziału ról w rodzinach, zatem zdecydowana większość kobiet posiadających dzieci jest aktywna zawodowo. Po etacie firmowym, wypełniają drugi - domowy.

Złoty środek

Szybkie gotowanie to marzenie większości zapracowanych osób. Na całe szczęście, jest możliwe do zrealizowania poprzez wykorzystanie otaczających nas wynalazków. Warto zastanowić się nad kupnem robota kuchennego i szybkowaru. Te urządzenia zminimalizują zarówno czas potrzebny do przygotowania produktów na posiłek, jak i samego gotowania. Pozwalają, zatem na przygotowanie zdrowego posiłku bez potrzeby poświęcania dużej ilości czasu na prace kuchenne. Jednocześnie, za pomocą szybkowaru można “wyczarować” wiele różnorodnych dań - wyobraźnia jest tu jedynym ograniczeniem. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania są ceny tych urządzeń - nie należą do drogich, a dodatkowo można obniżyć ich cenę za pomocą, np. kodów rabatowych z portalu zniżkowego. Pieniądze zaoszczędzone na kupowaniu gotowych dań zwrócą się szybko.

Szybkie gotowanie

W szybkowarze można przygotować zarówno pojedyncze składniki, takie jak ziemniaki lub mięso oraz całe dania, jak np. paellę. Nadaje się do warzyw, kasz, robienia sosów i zup. Jak widać, jest bardzo przydatne -  o wiele lepiej poświęcić 20 minut na przyszykowanie posiłku, niż 2 godziny gotując w tradycyjnym garnku. Szybkowar pozwala też na podgrzewanie gotowego wcześniej posiłku, a dzięki miernikowi ciśnienia nie trzeba się martwić ewentualnym przypaleniem dania. Ogromną zaletą tych urządzeń jest także fakt, że dzięki krótkiemu czasowi gotowania, produkty zachowują więcej wartości odżywczych. O wiele lepiej jest  cieszyć się dobrą kondycją organizmu, niż jeść przysłowiowe byle co i w niedługim czasie szukać gastrologa. Szybkowar ma tę zaletę, że jest bardzo prosty w użyciu, zatem już nastoletnie dzieci mogą go bezproblemowo obsługiwać, co może być dobrym krokiem w stronę nauki samodzielności.

Dla własnego dobra należy przemyśleć swój sposób żywienia i towarzyszące mu nawyki. Posiłki domowe, które są zdrowe i pożywne, nie muszą zajmować nam długich godzin (których nie mamy). Wystarczy postawić na sprawdzone rozwiązanie.

Komentarze

  1. Szybkowaru jeszcze nie testowałam, ale wszystko jest kwestia organizacji! Rzeczywiście dla singli pewnie trudno sie zmobilizowac

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady