CHLORELLA – ZIELONY SPOSÓB NA ZDROWIE

/ 4

Człowiek w dzisiejszym świecie wciąż pędzi do przodu i nie zastanawia się nad tym co będzie jutro. Życie w biegu sprawia, że nie zawsze mamy czas na odpoczynek, czy na to żeby w spokoju zjeść. Co za tym idzie nie zastanawiamy się nad tym co trafia do naszego zakupowego koszyka, a później do żołądka. Choroby cywilizacyjne XXI wieku związane są właśnie z niezdrowym stylem, życia i nieprawidłowym sposobem odżywiania się. Z pomocą przychodzi chlorella, która pomoże wzbogacić dietę ale również pomoże w zmaganiach z różnego rodzaju dolegliwościami.



Chlorella to coraz bardziej znana alga morska o zielonej barwie. Zaliczana jest do superfoods czyli produktów, które zawierają wyjątkowo dużo witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych ważnych dla zdrowia człowieka składników. Chlorella swoją popularność zawdzięcza głównie zawartości chlorofilu. Według naukowców jest to roślina o największej zawartości tej substancji.

DO CZEGO SŁUŻY NAM CHLOROFIL ?
  1. Oczyszcza – usuwa toksyny, pozostałości po lekach i inne szkodliwe substancje. Pomaga w oczyszczaniu wątroby i jelit, a także niweluje nieprzyjemny oddech i zapach ciała.
  2. Działa przeciwzapalnie - przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit. Wspomaga też leczenie wszelkich stanów zapalnych skóry i żylaków.
  3. Regeneruje – usprawnia pracę tarczycy i pomaga przywrócić jej prawidłowe działanie w przypadku rożnego rodzaju chorób, buduje i oczyszcza krew oraz odnawia tkanki.
Poza tym:
  • Pomaga przy leczeniu anemii,
  • Dodaje energii,
  • Obniża zapotrzebowanie na insulinę,
  • Przeciwdziała zakwaszeniu,
  • Uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K ,
  • Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
  • Wspomaga odchudzanie
Chlorella występuje w postaci tabletek i w postaci proszku. Obie wersje można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością między innymi w sklepie internetowym AleZielonySklep.pl

DAWKOWANIE

Zaleca się spożycie 3 gram chlorelli dziennie. Tabletki zwykle przyjmuje się 3 razy dziennie po około 5 sztuk. Jeżeli chodzi o proszek spożywamy zwykle jedną łyżeczkę dziennie. Najłatwiej jest rozpuścić go w wodzie, lub dodać do ulubionego koktajlu, kefiru czy jogurtu.Należy pamiętać, że chlorella czy spirulina – zbliżona właściwościami alga nazywana "siostrą" chlorelli, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Naukowcy jak dotąd nie stwierdzili żadnych konkretnych przeciwwskazań ale to nie czas na eksperymenty.

Najbezpieczniej jest wybierać produkty ekologiczne, certyfikowane i tu należy uważać, bo producenci próbują oszukać nieświadomych konsumentów i zamieszczają na opakowaniach symbole zbliżone wyglądem do certyfikatów. Najczęściej spotykanym w Polsce certyfikatem ekologicznym jest zielony listek. Warunki jego uzyskania są dość restrykcyjne, ale dla kupujących jest on gwarancją tego, że dany produkt jest wytwarzany w sposób naturalny i ma najwyższą jakość.

Wzbogacanie diety w superfoods takie jak chlorella z pewnością pomoże na dłużej zachować zdrowie, czy zwalczyć różnego rodzaju dolegliwości ale należy pamiętać, że nie zastąpi zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Bardzo ważne jest aby w tym codziennym biegu znaleźć odrobinę czasu dla siebie i zadbać o swoje zdrowie. Zadbać o swoją rodzinę i dzieci, zapewnić im odpowiednie warunki do rozwoju i wzrostu. Pamiętajmy, że nawyki wyniesione z domu rodzinnego powielane są w późniejszych latach życia. Jeżeli dziecko będzie nauczone, że warto jeść owoce, warzywa, kasze czy zdrowe przekąski zamiast słodyczy, w dorosłym życiu przekaże te jakże ważne zasady kolejnym pokoleniom. Zdrowa dieta może zdziałać cuda!

Korzystajcie, próbujcie, testujcie! Może chlorella albo jej "siostra" spirulina, na stałe zagoszczą w waszym domu ? Kto wie :)

Komentarze

  1. Dodaję chlorellę codziennie do koktajli i muszę powiedzieć, że rzeczywiście oczyszcza. Po żadnych tabletkach na cerę nie miałam tak pięknej buzi jak po chlorelli :)
    W moim przypadku dodaje też energii więc koktajl z rana musi być!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem zachwycona spiruliną, kupuje taką w proszku i też dodaj do koktajli. W ciąży podniosła mi znacznie żelazo, bo zaczynałam mieć anemię. Teraz po porodzie też jej używam, bo niestety, anemia wróciła. Muszę powiedzieć, że rzeczywiście stawia na nogi !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy post. Nie znałam tego specyfiku.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady